Τι είναι η φίμωση;

Είναι η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου (της κεφαλής του πέους), λόγω σχηματισμού ενός δακτυλίου στην ακροποσθία (δέρμα πού επικαλύπτει τη βάλανο). Το δέρμα λοιπόν που περιβάλλει την βάλανο δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω και εάν αυτό επιχειρηθεί να γίνει με σχετικά βίαιο τρόπο, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις καθίσταται σχεδόν αδύνατο να επανέλθει στη θέση του, δημιουργώντας μια αρκετά επώδυνη και επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται παραφίμωση και πού μπορεί να οδηγήσει, εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα ακόμα και σε νέκρωση του δέρματος του πέους και μερικές φορές και της βαλάνου.

Αιτίες επίκτητες και συγγενείς

  • Στην επίκτητη φίμωση υπάρχει χρόνια φλεγμονή του άκρου του πέους και της ακροποσθίας ή υπάρχουν συμφύσεις μεταξύ βαλάνου και πόσθης
  • Σε συγγενείς αιτίες είναι παρούσα από τη γέννηση.
  • Φίμωση συνήθως προκαλείται από πάχυνση και επαναλαμβανόμενη φλεγμονή της ακροποσθίας. Μόλις συμβεί αυτό, η ακροποσθία δεν υποχωρεί πάνω από τη βάλανο.

Συμπτώματα

Η ακροποσθία μπορεί να είναι οιδηματώδης ερυθρή και επώδυνη

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση.

Θεραπεία

Τα αντιβιοτικά μπορούν να ελέγξουν τη λοίμωξη και να βοηθήσουν στο διαχωρισμό της ακροποσθίας από τη βάλανο. Εάν αποτύχουν, εκτελείται μια μικρή χειρουργική επέμβαση η γνωστή περιτομή από αρχαιοτάτων χρόνων που γινόταν και για θρησκευτικούς λόγους.

Αμέσως μετά την περιτομή, ο ασθενής μπορεί να διαπιστώσει ότι η εμφάνιση του πέους έχει αλλάξει σημαντικά. Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρξει ένα ήπιο άλγος το οποίο ελέγχεται με παυσίπονα. Η ούρηση μπορεί να είναι επώδυνη και τα ούρα θα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή με την τομή.

Για μερικές ημέρες, το περπάτημα ή οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να προκαλέσει ήπιο πόνο στο πέος όπως επαφή με τα ρούχα ή τους μηρούς αυτό όμως αποκαθίσταται σύντομα, ο ασθενής αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα και αποκαθίσταται τόσο η ούρηση όσο και η σεξουαλική του λειτουργία που ενδεχομένως είχαν διαταραχθεί λόγω της φίμωσης.