Νόσος Peyronie, επίσης, γνωστή ως “Σκλήρυνση Σηραγγωδών Σωμάτων” είναι μια διαταραχή του συνδετικού ιστού που περιλαμβάνει την ανάπτυξη ινωδών πλακών στο σηραγγώδες σώμα του πέους και επηρεάζει περίπου το 8-10% των ανδρών. Μπορεί να προκαλέσει πόνο, ανώμαλη κάμψη, στυτική δυσλειτουργία, εσοχή, ή απώλεια της περιμέτρου και βράχυνση του πέους. Μια ποικιλία από θεραπείες έχουν χρησιμοποιηθεί, αλλά κανένα δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Ένας ορισμένος βαθμός κάμψης του πέους θεωρείται φυσιολογικός, καθώς πολλοί άνδρες έχουν γεννηθεί με αυτή τη καλοήθης κατάσταση, που συνήθως αναφέρεται ως συγγενής κάμψης ή δυσπλασία του πέους. Η νόσος στην αρχική φάση της φλεγμονής του ινώδη χιτώνα (tunica albugina) μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσχέρεια στην επίτευξη σεξουαλικής επαφής και εν συνεχεία σταδιακή κάμψη του πέους. Περίπου το 30 τοις εκατό των ανδρών με νόσο του Peyronie αναπτύσσουν ίνωση και σε άλλους ελαστικούς ιστούς του σώματος, όπως στο χέρι ή το πόδι, συμπεριλαμβανομένων της παλαμιαίας επιφάνειας του χεριού νόσος Dupuytren.

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση σε φάση χάλασης, αλλά και κατά τη διάρκεια ενός προκλητού στυτικού επεισοδίου, επίσης, διαμέσου ενός υπερηχογραφήματος πέους, όπου απεικονίζονται οι απεσβεστωμένες επιφάνειες του σηραγγώδους σώματος.

Αιτίες

Η υποκείμενη αιτία της νόσου του Peyronie δεν είναι καλά κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι προκαλείται από τραύμα ή βλάβη στο πέος συνήθως μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας, αν και πολλοί ασθενείς συχνά δεν γνωρίζουν κανένα τραυματικό γεγονός. Ενοχοποιείται, επίσης, μια κατηγορία αντι-υπερτασικών φαρμάκων γνωστά ως αποκλειστές διαύλων ασβεστίου που μπορούν να είναι μια πιθανή αιτία εμφάνισης ή επιδείνωσης της νόσου, αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Θεραπεία

Χωρίς θεραπεία, περίπου το 12-13% των ασθενών θα βελτιωθεί αυτόματα με την πάροδο του χρόνου, το 40-50% θα επιδεινωθεί και το υπόλοιπο θα είναι σχετικά σταθερό. Πολλές θεραπείες από του στόματος έχουν μελετηθεί, αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έχουν αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Η βιταμίνη Ε έχει μελετηθεί για δεκαετίες και κάποια επιτυχία έχει αναφερθεί σε παλαιότερες μελέτες. Ένας συνδυασμός της βιταμίνης Ε και κολχικίνης έχει δείξει κάποια υπόσχεση στην καθυστέρηση της εξέλιξης της κατάστασης. Μερικά νεότερα φάρμακα που στοχεύουν στους βασικούς μηχανισμούς της φλεγμονής έχουν μελετηθεί σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές. Αυτά περιλαμβάνουν:

  1. παρα-αμινοβενζοϊκό (Potaba)
  2. τη πεντοξυφυλλίνη (ενεργώντας μέσω TGFβ1 αναστολέα)και
  3. το συνένζυμο Q10.

Άλλες Θεραπείες

Ακέτυλο L-καρνιτίνη, προπιονυλο L-καρνιτίνη, L-αργινίνη και σιλδεναφίλη (ενεργώντας μέσω της αναστολής φωσφοδιεστεράσης-5).

Η αποτελεσματικότητα της ιντερφερόνης –άλφα – 2b στα πρώιμα στάδια της ασθένειας έχει αναφερθεί σε πρόσφατες δημοσιεύσεις, αλλά βρέθηκε να είναι λιγότερο αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπου η ασβεστοποίηση της πλάκας έχει δημιουργηθεί.

Σκευάσματα δισμουτάσης υπεροξειδίου έχουν επίσης αναφερθεί ότι είναι αποτελεσματικά στη νόσο του Peyronie.

Ενέσεις στις πλάκες (ουλώδης ιστός που σχηματίζεται από τη φλεγμονή) με Verapamil μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ορισμένους ασθενείς, αλλά πρόσφατη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη απέτυχε να δείξει μία σημαντική βελτίωση.

Χρήση της ιοντοφόρεσης με Verapamil και δεξαμεθαζόνη , εφαρμόζονται στις πληγείσες περιοχές, αλλά η τελευταία ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, έδειξε ότι απέτυχαν να δείξουν σημαντική βελτίωση.

Clostridium histolyticum της κολλαγενάσης (διατίθεται στην αγορά ως Xiaflex και Auxilium ), ένα φάρμακο που εγκρίθηκε από το FDA για τη θεραπεία της νόσου Dupuytren, έχει αναφερθεί ότι ελαττώνει την περίσσεια κολλαγόνου που προκαλεί η νόσο του Peyronie.

Το ιδιοσκεύασμα Auxilium, έπειτα από δύο δοκιμές έδειξε ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί από τον κατασκευαστή ή τον FDA για τη θεραπεία της νόσου του Peyronie, και αυτές οι θεραπείες σήμερα θεωρούνται off-label χρήση και αποθαρρύνονται.

Χειρουργική

Χειρουργική επέμβαση, όπως η “Nesbit”, θεωρείται η τελευταία λύση και θα πρέπει να εκτελούνται μόνο από χειρουργούς ουρολόγους με γνώσεις σε εξειδικευμένες διορθωτικές χειρουργικές τεχνικές. Μια προσθετική πέους (τοποθέτηση ενδοπεικής πρόθεσης) μπορεί να ενδείκνυται σε προχωρημένες περιπτώσεις. Επίσης, πλέον εκτελούνται εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις με τοποθέτηση μοσχεύματος, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε όσο είναι δυνατό τη μείωση του μεγέθους του πέους.

Η νόσος του Peyronie μπορεί να είναι σωματικά και ψυχολογικά καταστροφική ασθένεια. Οι περισσότεροι άνδρες που θα σε θέση να συνεχίσουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις είναι πιθανό να παρουσιάσουν κάποιο βαθμό παραμόρφωσης και στυτική δυσλειτουργία στον απόηχο της εξέλιξης της νόσου. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους άνδρες με νόσο του Peyronie να εμφανίσουν κατάθλιψη ή απομάκρυνση από τους σεξουαλικούς συντρόφους τους.