Ακράτεια γυναικών

Τι είναι ακράτεια ούρων;

image021Ακράτεια ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν βήχουμε, γελάμε, φτερνιζόμαστε ή έχουμε επιτακτική ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα και δεν προλαβαίνουμε.

Η ακράτεια ούρων δεν είναι μια νόσος, αλλά άλλο ένα σύμπτωμα μιας δυσλειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού. Όμως η ακράτεια ούρων αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στον τρόπο ζωής καθώς και στην αυτοπεποίθηση κάθε γυναίκας.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ακράτειας στη γυναίκα;

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι:

 1. Ακράτεια προσπάθειας, ο πιο συχνός τύπος ακράτειας ούρων στη γυναίκα που συμβαίνει όταν έχουμε απότομη αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης μετά από ένα βήχα, φτέρνισμα, γέλιο και διάφορες άλλες δραστηριότητες.
 2. Επιτακτική ακράτεια ούρων, η οποία καλείται και υπερλειτουργική κύστη. Συμβαίνει όταν η επιθυμία για ούρηση είναι τόσο έντονη και τόσο ξαφνική ώστε να μην προλαβαίνεις να φτάσεις στην τουαλέτα ακόμα και όταν η κύστη περιέχει πολύ μικρή ποσότητα ούρων. Επιπλέον, σε αυτού του τύπου ακράτειας μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν ξαφνική απώλεια ούρων χωρίς καμιά προειδοποίηση όσον αφορά την αίσθηση. Επίσης, άλλες γυναίκες μπορεί να έχουν απώλεια όταν ακούσουν και μόνο το νερό να πέφτει ή βάλουν τα χέρια τους κάτω από αυτό.
 3. Μικτή ακράτεια είναι ο συνδυασμός από διαφορετικούς τύπους ακράτειας. Συνήθως α) ακράτεια προσπάθειας και β) επιτακτική ακράτεια. Αυτοί οι δύο τύποι ακράτειας συμβαίνουν συχνά σε γυναίκες άνω των 50 ετών

Τι μπορεί όμως να προκαλέσει την ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια ούρων μπορεί κάποιες φορές να είναι προσωρινό πρόβλημα εξαιτίας:

 • μιας λοίμωξης του κατώτερου ουροποιητικού
 • μιας φαρμακευτικής αγωγής, ή ακόμη και
 • μιας μεγάλης δυσκοιλιότητας.

Όταν το πρόβλημα αυτό λυθεί, διορθώνεται και η ακράτεια.

Το χρόνιο όμως πρόβλημα ακράτειας μπορεί να οφείλεται σε χαλάρωση (weakness) των μυών του πυελικού εδάφους ή ακόμη και σε καταστροφή τους. Επίσης, σε δυσλειτουργία των νεύρων που ελέγχουν την ούρηση.

Πως πραγματοποιείται η διάγνωση της ακράτειας ούρων;

Για τη διάγνωση της ακράτειας ούρων στη γυναίκα χρειάζονται:

 • Ιατρικό ιστορικό
 • Φυσική εξέταση σε συνδυασμό με ειδικά διαγνωστικά tests
 • Καλλιέργεια ούρων (για ενδεχόμενη λοίμωξη) μπορεί συχνά να μας αποκαλύψει την αιτία της γυναικείας ακράτειας.

Αν η ακράτεια όμως οφείλεται σε περισσότερα από ένα προβλήματα χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο με άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η ουροδυναμική.

Πως μπορεί να αντιμετωπισθεί η πρόοδος της ακράτειας καθώς και η μείωση των επεισοδίων απώλειας ούρων;

 • Με εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel)
 • Διατηρώντας φυσιολογικό σωματικό βάρος
 • Διακοπή του καπνίσματος
 • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, καφεϊνης και φαγητών που ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη

Αν οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους και ο διαφορετικός τρόπος ζωής δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα τότε μπορεί να γίνει συνδυασμός με φαρμακευτική αγωγή.

 • Αντιχολινεργικά, όπως οξυβουτυνίνη, τολτεροδίνη, σολφινακίνη μειώνουν τη συσπαστικότητα της ουροδόχου κύστεως και αυξάνουν τη χωρητικότητά της. Αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα χρησιμοποιούνται συνήθως, στην επιτακτικού τύπου ακράτεια. Μπορούν όμως, να προκαλέσουν κάποιες παρενέργειες όπως: ξηροστομία, δυσκοιλιότητα, επίσχεση ούρων κ.ά.

Υπάρχουν όμως καινούργια σκευάσματα που σκοπό έχουν τη μείωση των παρενεργειών, επιδερμικά επιθέματα (skin patch).

 • Αντικαταθλιπτικά ντουλοξετίνη, ιμιπραμίνη τα οποία χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της ακράτειας προσπάθειας. Προκαλούν χάλαση της ουροδόχου κύστεως και αύξηση της σύσπασης του αυχένα της κύστεως και του έξω σφιγκτήρα. Μπορούν να δοθούν σε συνδυασμό με αντιχολινεργικά σκευάσματα.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η χειρουργική αντιμετώπιση αφορά την ακράτεια προσπάθειας (stress incontinence) και του μικτού τύπου ακράτειας. Σκοπός της επέμβασης είναι να ανασηκωθεί η ουρήθρα ή ο αυχένας της κύστεως στη φυσιολογική τους θέση. Υπάρχουν διάφορες επεμβάσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Σήμερα κατά κύριο λόγο πραγματοποιούνται χειρουργικές πράξεις ελάχιστης επεμβατικότητας υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία τοποθέτησης ταινίας ελεύθερης τάσεως (ΤVT TOT).

Η απόφαση για χειρουργική αντιμετώπιση πρέπει πάντα να βασίζεται σε σίγουρη διάγνωση που επιτυγχάνεται μέσω της φυσικής εξέτασης και του ουροδυναμικού ελέγχου και αφού έχει προηγηθεί προσπάθεια αντιμετωπίσεως της ακράτειας με άλλες θεραπευτικές μεθόδους.

Ουροδυναμικός Έλεγχος και Ακράτεια

Ο ουροδυναμικός έλεγχος εξασφαλίζει έναν πιο εμπεριστατομένο τρόπο για έλεγχο της λειτουργίας της ουροδόχου κύστεως. Πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται όταν ο θεράποντας ιατρός, έχει υποψία μετά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού και της φυσικής εξέτασης ότι η ακράτεια οφείλεται σε περισσότερες από μία αιτίες (Προσφέρει κατά αυτό τον τρόπο τη διάγνωση της ακράτειας)

Τον ουροδυναμικό έλεγχο συνοδεύουν (εκ των προτέρων) κι άλλες απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις όπως:

 • Καλλιέργεια ούρων (κατά τη διάρκεια λοίμωξης του κατώτερου ουροποιητικού δε διενεργείται ουροδυναμική εξέταση)
 • U/S (υπέρηχος νεφρών – κύστεως) και μέτρηση υπολείμματος ούρων P.V.R. (Post void residual)

Η ουροδυναμική εξέταση για τον έλεγχο της ακράτειας ούρων στη γυναίκα περιλαμβάνει:

α) Ροή ούρων (προ και μετά ούρησης)
β) Κυστεομανομετρία πλήρωσης

κατά την οποία ελέγχονται:

 • Οι πιέσεις που αναπτύσσονται στην ουροδόχο κύστη κατά τη διάρκεια της πλήρωσης (low complience) και η χωρητικότητα της
 • Η επιτακτική ακράτεια ούρων (σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης)
 • (V.L.P.P.) Valsava Leak Point Pressure το οποίο είναι ένα τεστ που μετράει το σημείο που είναι αδύνατον οι μυς του πυελικού εδάφους και ο σφιγκτήρας να συγκρατήσουν τα ούρα
 • Και τέλος τη μέγιστη πίεση ουρηθρικής σύγκλεισης (Maximum Urethral Closure Pressure) η οποία μετράει την πίεση στην οποία η ουρήθρα μπορεί και παραμένει κλειστή

Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι μία εξέταση που επιβάλλεται όταν:

 • Έχει αποφασισθεί η αντιμετώπιση της ακράτειας με χειρουργική επέμβαση
 • Η ασθενής δεν ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε άλλη θεραπεία