Ακράτεια ανδρών

Ανδρική Ακράτεια

Η Ακράτεια ούρων στον άνδρα μολονότι δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλη συχνότητα όσο στη γυναίκα είναι μια διαταραχή που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους πάσχοντες, προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά. Ο φόβος της απώλειας ούρων και η οσμή τους, μπορεί να οδηγήσουν σε απομόνωση, να προκαλέσουν κατάθλιψη και δυστυχία.

Όταν λέμε ακράτεια, εννοούμε την ακούσια απώλεια ούρων. Η ακράτεια μπορεί να είναι συγγενής και παρουσιάζεται κατά την παιδική ηλικία ή είναι αποτέλεσμα κάποιας βλάβης ή πάθησης, που προκλήθηκε σε κάποια φάση της ζωής (επίκτητη). Μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή λειτουργίας της ουροδόχου κύστης ή σε ανεπάρκεια του σφιγκτήρα, που είναι υπεύθυνος για την συγκράτηση των ούρων ή σε συνδυασμένη βλάβη και των δύο.

Αιτίες συγγενούς ακράτειας είναι διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται από τη γέννηση, όπως μυελοδυσπλασία, εξτροφή-επισπαδίας κλπ. Επίκτητες αιτίες είναι οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης ή της κεφαλής (συχνές στα τροχαία και εργατικά ατυχήματα), διάφορες νευρολογικές παθήσεις, όπως η κατά πλάκας σκλήρυνση, η νόσος του Πάρκινσον, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η νευροπάθεια που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α. Επιπλέον, διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις όπως η προστατεκτομή για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, η ριζική προστατεκτομή για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, κακώσεις της ουρήθρας, καθώς επίσης, επεμβάσεις για νεόπλασμα του παχέος εντέρου και ακτινοβολία στην περιοχή της λεκάνης.

Η συχνότητα της ακράτειας ποικίλει, ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί. Η ριζική προστατεκτομή και οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά ακράτειας από όλες τις αιτίες που αναφέρθηκαν.
Η διάγνωση της ακράτειας γίνεται από τον πάσχοντα, ενώ η αποκάλυψη της αιτίας που την προκαλεί, απαιτεί την επίσκεψη σε Ουρολόγο. Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις που θα οδηγήσουν στη διάγνωση του τύπου της ακράτειας (υπερλειτουργία της κύστης, ανεπάρκεια του σφιγκτήρα, νευρογενής ακράτεια κλπ.) και της αιτίας που την προκαλεί. Σημαντικότερη από αυτές είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος που γίνεται σε ειδικά κέντρα από εξειδικευμένους Ουρολόγους. Αυτός μπορεί να αποκαλύψει το είδος της διαταραχής που προκαλεί την ακράτεια, ώστε να προταθεί στον ασθενή η κατάλληλη θεραπεία.

Θεραπεία της Ανδρικής Ακράτειας

Αν η ακράτεια οφείλεται σε υπερλειτουργία της κύστης, τότε χορηγούνται κατάλληλα φάρμακα (αντιχολινεργικά), που αποτελούν την πρώτη επιλογή για την αντιμετώπισή της, με καλά συνήθως αποτελέσματα. Στο προσεχές μέλλον πρόκειται να κυκλοφορήσουν και νέα βελτιωμένα σκευάσματα. Αν τα φάρμακα αποτύχουν, τότε απαιτούνται ειδικές επεμβάσεις στην κύστη (κυστεοπλαστικές).

Αν η ακράτεια οφείλεται σε ανεπάρκεια του σφικτήρα, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται κυρίως χειρουργικά. Η επιλογή του τρόπου χειρουργικής θεραπείας εξαρτάται από τη βαρύτητα της ακράτειας.

Ενέσεις διαφόρων ουσιών γύρω από την ουρήθρα (πχ. κολλαγόνο), οι οποίες προκαλούν κάποιου βαθμού απόφραξη .

Τα ποσοστά ελέγχου της ακράτειας είναι χαμηλά και χρειάζονται πολλαπλές ενέσεις σε συχνά χρονικά διαστήματα.

Τα τελευταία 30 χρόνια ο τεχνητός σφιγκτήρας AUS 800 ο οποίος μιμείται τη λειτουργία του φυσικού σφιγκτήρα, αποτελεί την περισσότερο δοκιμασμένη χειρουργική λύση. Αποτελείται από βιοσυμβατό υλικό, υψηλής τεχνολογίας, το οποίο τοποθετείται μέσα στον οργανισμό, χωρίς να φαίνεται και έχει ένα «κουμπί» με το οποίο επιτυγχάνεται ο έλεγχος της ούρησης. Χρησιμοποιείται σε μέτριου και σημαντικού βαθμού ακράτεια και μέχρι σήμερα αποτελεί το σημαντικότερο «όπλο» στη θεραπεία της ανεπάρκεια του σφικτήρα. Τα ποσοστά θεραπείας ειδικά στην ακράτεια μετά από προστατεκτομή, όπως προκύπτουν από την τοποθέτηση του τεχνητού σφιγκτήρα σε περισσότερους από 80.000 πάσχοντες παγκοσμίως, ανέρχονται σε 85 έως 90%, η δε ικανοποίηση των ασθενών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους είναι πολύ μεγάλη, καθώς απαλλάσσονται από τη βασανιστική και ψυχοφθόρα ακράτεια. Η μέθοδος εφαρμόζεται τα τελευταία 20 χρόνια και στην Ελλάδα, από ειδικά εκπαιδευμένους Ουρολόγους και με πολύ καλά αποτελέσματα.

image019

Φαίνεται ο τεχνητός σφιγκτήρας, η θέση που τοποθετείται και το κουμπί με το οποίο επιτυγχάνεται ο έλεγχος της ούρησης (μπλε-άσπρο). Στα κυκλικά εικονίδια – παραπλεύρως – ξεχωρίζει το τμήμα του σφιγκτήρα (κολάρο) κατά τη διάρκεια της ούρησης (λευκό) και όταν συγκρατεί τα ούρα στην κύστη (μπλε).

Για ακράτεια ελαφρού βαθμού και για ασθενείς στους οποίους δεν ενδείκνυται ο τεχνητός σφιγκτήρας, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ειδικής ταινίας (INVANCE) που εφαρμόζεται με απλή χειρουργική επέμβαση, σε θέση ώστε να ασκεί ήπια πίεση στην ουρήθρα και συγκρατεί μ’ αυτό τον τρόπο τα ούρα στην κύστη. Η μέθοδος εφαρμόζεται τα τελευταία 4 χρόνια και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά.

image020

Φαίνεται η θέση τοποθέτησης της ειδικής ταινίας για τον αντιμετώπιση της απώλειας ούρων

Συμπερασματικά, σήμερα υπάρχουν ασφαλείς τρόποι αντιμετώπισης της ακράτειας ούρων στον άνδρα, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας, αρκεί οι πάσχοντες να αναζητήσουν λύση σε ειδικά κέντρα με εμπειρία στους τρόπους αντιμετώπισής της.

Μη-Χειρουργικά

Εξωτερικός Σφιγκτήρας C3

  • Ανδρικής ακράτειας συσκευή που ενδείκνυται σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια ακράτεια των ούρων.
  • Τοποθετείται εξωτερικά στο πέος και εμποδίζει την απώλεια ούρων πιέζοντας ελαφρά την ουρήθρα.
  • Η εφαρμογή του εξωτερικού σφιγκτήρα C3 είναι απλή και διακριτική και η προσιτή του τιμή επιτρέπει την αντικατάσταση του σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Χειρουργικά

Ταινία AdVance

  • Η ταινία στήριξης ουρήθρας AdVance είναι μια πρωτοποριακή, ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για άνδρες που υποφέρουν από ήπια έως μέτρια ακράτεια ούρων από προσπάθεια.
  • Η ταινία AdVance υποστηρίζει την ουρήθρα, αποκαθιστώντας το φυσιολογικό μηχανισμό ελέγχου της αποβολής των ούρων από την ουροδόχο κύστη.
  • Η τοποθέτηση της ταινίας AdVance είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος σύντομης διάρκειας που απαιτεί νοσηλεία μίας ημέρας. Οι περισσότεροι πάσχοντες είναι εγκρατείς αμέσως μετά την επέμβαση και μπορούν να επανέλθουν στις καθημερινές, φυσιολογικές τους δραστηριότητες λίγο αργότερα.

Τεχνητός Σφιγκτήρας AUS 800

  • Ο τεχνητός σφιγκτήρας τοποθετείται σε άνδρες με πλήρη ακράτεια των ούρων, συνήθως μετά από ριζική αφαίρεση του προστάτη (προστατεκτομή) και μιμείται τη φυσιολογική λειτουργία του σφιγκτήρα, αποκαθιστώντας τον έλεγχο της ούρησης.
  • Αποτελείται από τρία μέρη, ένα εξάρτημα (τοποθετείται γύρω από την ουρήθρα) ένα μπαλόνι ρύθμισης της πίεσης (τοποθετείται στην κοιλιακή χώρα) και μια αντλία (τοποθετείται στο όσχεο).
  • Όλα τα τμήματα της μικροσκοπικής αυτής συσκευής τοποθετούνται εξ’ ολοκλήρου μέσα στο σώμα (δεν γίνονται αντιληπτά).